Zonă dedicată designer-ilor și celor pasionați de grafică web.

PRIMUL LUCRU ESENȚIAL VALABIL ÎN ORICE DOMENIU ESTE SĂ FACI CEEA CE-ȚI PLACE, DACĂ DUPĂ URMĂTOARELE 3-4 PARAGRAFE NU TE PLICTISEȘTI, POȚI SĂ TE GÂNDEȘTI CARE ESTE NIVELUL UNDE VREI SĂ AJUNGI, IAR ASTA DEPINDE DOAR DE TINE.

Cât de talentat ești?

Talentul se dobândește doar prin practică / exercițiu și înclină balanța (în favoarea ta) odată cu creșterea nivelului de cerințe din partea clienților.

Notă importantă: știu, nu ține de cât de talentat ești, dar din păcate dezvoltarea web implică cunoștințe minime de limba engleză (nu-ți va cere nimeni să reciți pasaje din Shakespeare) dar 99% din materialele sau cursurile on-line, care într-adevăr te pot ajuta, sunt în limba engleză.

Așa că pune-ți mintea la contribuție.

Noțiuni de bază

Categorie de articole dedicată preponderent celor care sunt la început de drum. Îndrumări necesare pentru a putea începe o carieră de web developer. Recomand o trecere în revistă și celor de nivel mai ridicat, sunt lucruri pe pe care le-am descoperit de-a lungul carierei mele. Prin aceste articole încerc să împărtășesc cu voi soluții simple, descoperite în urma problemelor întâmpinate.

Cât de ordonat ești?

Este bine să ai lucrurile mereu sub control (să nu pierzi timpul căutând după materiale uitate printr-un folder pe Desktop). Ca regulă de bază fiecare proiect trebuie însoțit de un folder și un document info cu toate detaliile legate de acel proiect (astfel îți creezi un flux simplu de lucru, funcționează bine în cazul freelancer -ilor cu 1-2 proiecte pe lună).

Dar ce faci atunci când lucrurile se complică, lucrezi simultan la mai multe proiecte, cu mai mulți clienți și ca orice dezvoltator web care se respectă mai ai 2-3 prieteni programatori care te ajuta în același timp. În astfel de cazuri (clar nu mai ești sărac), este momentul să investești, scoți ceva bani din buzunar (sau folosești ceva gratuit, dar din experiență, într-un final tot la plată se ajunge 😊) și apelezi la o aplicație de management al proiectelor.

Am sa detaliez câteva aplicații pe care le-am folosit sau le folosesc și în prezent pentru gestionarea proiectelor și a clienților cu care colaborez.

Resurse și materiale

Când vine vorba de resurse trebuie să luăm în calcul materiale gratuite dar în unele cazuri trebuie să avem și un buget pentru asta. Mulți o să spuneți ca în anumite moduri promovez site-urile prezentate în articole (așa este). Chiar vă recomand să folosiți materiale din librării bine structurate (mă scuzați).

Ce vrei să faci?

Este bine să-ți alegi cu atenție o ramură principală și ulterior să dobândești noi skill-uri. Trebuie să menționez din start, dacă te afli aici și vrei să ajungi un programator de succes, no chance (poți învăța maxim câteva noțiuni de HTML și CSS, dar și multe trucuri “A kind of magic”, să poți depăși aceste lacune).

Cum am început eu, probabil prin 1996 cand am primit primul calculator (adevărat): Corel (nu-l mai folosesc de ceva timp), Dreamweaver (foarte rar), Photoshop (petrec mai mult timp cu el în față, decât cu soția 😊), Illustrator (regulat), Joomla (s-a pierdut printre amintiri), WordPress, Elementor Pro, Adobe XD (atunci cand vrei sa impresionezi) … acum probabil mai folosesc 3 sau 4 dintre ele și asta în funcție de cerințele proiectului.

La bază sunt designer graphic iar în timp m-am dezvoltat și perfecționat și pe parte de online. Din comoditate am căutat cele mai simple metode de a duce la capăt orice proiect și pentru asta am descoperit și învățat CMS-urile = sisteme de administrare a conținutului (din englezul Content Management System) Joomla și ulterior WordPress (de aici încolo încep cu adevărat lucrurile frumoase).

Elementor

Categorie de articole dedicată preponderent celor care sunt la început de drum. Îndrumări necesare pentru a putea începe o carieră de web developer. Recomand o trecere în revistă și celor de nivel mai ridicat, sunt lucruri pe pe care le-am descoperit de-a lungul carierei mele. Prin aceste articole încerc să împărtășesc cu voi soluții simple, descoperite în urma problemelor întâmpinate.