Mediile de dezvoltare și găzduire web (mai exact unde îți poți lucra și găzdui proiectele)

Când vine vorba de medii de dezvoltare, nu te arunca să-ți achiziționezi pachete de hosting. Lucrează local și migrează ulterior (proces ce durează maxim 30 min.) pe un mediu online.
februarie 14, 2020
Aceasta este titlul
[wp_ulike]

Medii de dezvoltare

În cazul mediilor de dezvoltare, este bine să știm cum să ne gestionăm proiectele. În general acest proces implică și resurse financiare (dar până atunci o să lucrezi local sau cu bugetul furnizat de către client). Pentru cei care încă testează și vor să înțeleagă mai bine cum funcționează platforma WordPress. “Hooray” avem opțiuni gratuite pentru asta, prin aplicații care se instalează și configurează foarte ușor creând medii de dezvoltare sigure și stabile.

Dacă alegi calea celor drepți și simpli, ai la dispoziție două aplicații aproape identice, dar cu denumiri diferite :-), XAMPP și WAMP. Ca să nu supăr pe nimeni, eu le folosesc pe amândouă (așa sunt mereu la curent cu ce apare nou, modificări, buguri rezolvate .. ). În mod normal se folosește doar una din cele două aplicații.

Info cum descarci și instalezi aplicația XAMMP

Pasul 1

Accesăm site-ul oficial ApacheFriends.org

Accesare site dezvoltator XAMPP

Pasul 2

Urmărim îndrumările domnului (știe ce face).

În multe cazuri este bine să vă documentați singuri, de aceea nu am să vă dau “mură în gură” totul. Totuși am să furnizez link-uri cu materiale și videoclipuri ajutătoare. V-am atenționat de la bun început, trebuie măcar să reușim să citim prospectul unui produs în engleză, poate dai peste o otravă.

În unele cazuri când lucrurile se complică și scrisul este depășit de mașina timpului. Am să apelez la măiestria mea de vlogger și unde este cazul am să urc tutoriale video, pe canalul de youtube.

După instalarea și configurarea mediului de lucru (după ce am văzut și în videoclip, îi putem spune server). Am deschis depozitul (mare și frumos dar încă gol), acum putem descărca și configura prima platformă WordPress.

Ceea ce am prezentat mai sus se pretează doar ca mediu de dezvoltare și testare rapid cu resurse zero. În momentul când ne intersectam cu clienții atunci trebuie ca dezvoltarea să o facem online, prezentând pas cu pas stadiul de lucru.

Medii de gazduire online

Din experiență, ulterior am avut și beneficii, recomand să colaborați cu un singur provider. În cazul meu lucrez cu același de 15 ani și foarte rar am avut probleme, aici mă refer la clausweb.ro. În zona asta este bine ca cei cu care lucrați să fie reprezentați „blană” pe partea de suport și timp de răspuns. Piața este deschisă și la o simplă căutare pe Google, răsare o listă interminabilă de provideri, care își întâmpină clienții cu oferte avantajoase sau mai puțin. Așa că este bine să „cugetați oleacă” atunci când faceți achiziția de medii online.

Un aspect important este dat și de specificațiile proiectului. Nu o să achiziționezi un server în USA dacă domeniul și site-ul se adresează clienților din românia și viceversa.

Amazon Web Services AWS Logo
Amazon Web Services AWS
Microsoft Azure Logo
Microsoft Azure

Atunci când îți pune Dumnezeu mana-n cap și prinzi un proiect / contract pentru un client important, nu are rost să stai pe gânduri. Apelează la soluții profesionale precum Amazon Web Services AWS sau Microsoft Azure. Probabil la momentul oportun o să prezint detaliat și aceste tipuri medii de dezvoltare și lucru. Dar pentru început ne să rămânem în zona începătorilor. Nu vreau să vă pierd de la primul articol, cel puțin asta este ordinea pe care o recomand începătorilor.

Recomandare mea generală pentru începători este să se joace cu cele două medii de dezvoltare, să inspecteze toate elementele. Zona phpMyAdmin – localhost/phpmyadmin/ este locul unde se administrează bazele de date și utilizatorii alocați acestora. Creează un utilizator și o bază de date, vom avea nevoie în următorul pas, instalarea unei platforme CMS, în cazul nostru o să lucrăm cu WordPress.

Baze de date

Din zona phpMyAdmin phpmyadmin/server_databases.php, vom crea o nouă bază de date.

PHP MyAdmin - Baze de date

Cont utilizator

Din zona phpMyAdmin phpmyadmin/server_privileges.php, creăm un utilizator nou și îi selectăm toate privilegiile.

PHP MyAdmin - Cont utilizator

PS: Prima aplicație cu care am lucrat a fost XAMPP, pe vremea aia nu știam ce-mi trebuie așa ca prima găsită prima instalată. Doar că lucrurile nu erau așa simple, așa că am instalat, instalat … de 2-3 ori pana am nimerit setările optime să pot implementa un Drupal (CMS uitat de lume). În zilele noastre aplicațiile care generează medii de dezvoltare se instalează dintr-un click sau poate două.

Scurt conspect:
  • Medii de dezvoltare locale, aplicații recomandate XAMPP si WAMP;
  • Medii de dezvoltare și prezentare online (rămâne la latitudinea voastră ce provider alegeți);
  • Servicii profesionale (cloud – pe scurt în nori), provideri recomandați Amazon Web Services și Microsoft Azure;