Când folosim termenul de slider ne ducem cu gândul la un cursor de imagini, text și butoane. Da, în mare parte cam la asta se rezumă, dar simpla afișare a acestor elemente nu îmbunătățește cu nimic aspectul unui site.
Eu tratez acest element cu multă grija, ocupă locul 3 după Header (zona de sus a site-ului) și Footer (subsolul site-ului). Practic prin slider spunem povestea site-ului, iar în general aici se transmit cele mai importante mesaje.
Este bine sa se ia în calcul încă din momentul schițelor sau a machetelor create in Adobe XD. Nu trebuie sa confundam slide-ul cu zona Hero (element asemanator cu un slider, doar că-i lipsește partea dinamică).
De la început vreau să menționez, dacă proiectul dispune de un buget satisfăcător, atunci trebuie luat în calcul și o variantă cu plată. Pentru WordPress “the masterpiece” este Slider Revolution (ajuns la versiunea 6) o jucărie care îți va da frâu liber imaginației tale. Pentru o licență trebuie să pui deoparte (să-i iei în calcul) în jur de 30$, bani pe care-i recuperezi și din timpul petrecut la implementare. Pluginul se poate achizitiona de pe platforma CodeCanyon.
Slider Revolution 6 - The world's most powerful WordPress Builder with Advanced Animations
Get to Know Animate CC | Adobe Creative Cloud
Totuși subiectul de astăzi se adresează celor ce sunt la început, așa că mă întorc la Elementor și o să prezint o parte din variantele standard.
Pentru asta o să folosim Elementor Slides Widget, instrument care vă permite să creați rapid un slider, fără prea mari bătăi de cap. Am să explic mai jos o parte din setarile de bază, necesare pentru afișarea și funcționarea corectă a elementului.
NOTĂ: cand spunem Elementor (este bine să ne gândim la o bibliotecă de elemente), iar în 90% din cazuri ele au aceeași structură de 3 tab-uri: CONȚINUT, STIL, AVANSAT.
How to Use the Slides Widget to Create Sliders on WordPress Sites [Pro]
Tipuri standard de afișare a unui slider
Aceasta dimensiune poate sa fie:
- Auto (slide-ul se scaleaza, astfel încât va fi la fel de mare, ca recipientul în care s-a introdus);
- Fullpage / Pe toată pagina (slide-ul va avea 100% lățime și înălțimea ecranului);
- Fullwidth / Pe toată lățimea paginii (slide-ul va avea 100% lățime, iar înălțimea automată în funcție de dimensiunea setată);
- Fix / Încastrat (slide-ul va avea mereu aceeași dimensiune, cu cea setată inițial, pentru orice dimensiune a ecranului);